ИКОНИ НА СВ.БОГОРОДИЦА И ХРИСТОССВ.БОГОРОДИЦА И ХРИСТОС ИКОНИ НА СВЕТЦИ И АНГЕЛИСветци, Апостоли и Пророци ИКОНИ С БИБЛЕЙСКИ СЦЕНИБИБЛЕЙСКИ СЦЕНИ Ангели и АрхангелиАнгели и Архангели Иисус ХристосИисус Христос
Свети  Амвросий Оптински-Гренков със свети Артемий Верколски и Пресвета Богородица Троеручица(каталожен номер 2211)
Декупаж:
13 x 18 см - 30.00 лв.
18 x 25 см - 40.00 лв.
25 x 35 см - 70.00 лв.
40 x 55 см - 160.00 лв.
50 x 65 см - 300.00 лв.

Ръчно рисувани:
18 Х 25 см - 180.00 лв.
25 Х 35 см - 300.00 лв.
30 Х 40 см - 400.00 лв.
50 Х 65 см - 650.00 лв.

Свети Амвросий Оптински-Гренков със свети Артемий Верколски и Пресвета Богородица Троеручица(каталожен номер 2211)

Каталожен номер: Изобразени: Амвросий Оптински, Праведен отрок Артемий Верколски, Света Богородица Категория: Светци, Апостоли и Пророци Местонахождение: Подходящи за: Помага срещу малодушие, Помага да имаме търпение, Помага за по леко понасяне на страдания и болести Честване: 10.10 и 11.10 Наличност: по поръчка Време за изработка:
Декупаж: 3-4 дни;
Ръчно рисувани: 30 дни
Методи на изработка:
Декупаж: върху дърво дорисувана ръчно с акрилни бои, състарена с патина и запечатана с няколко вида лак;

Ръчно рисувани
Описание
Александър Гренков е роден в 1812 г. в едно село на Тамбовска губерния. Баща му бил клисар, дядо му - свещеник. Пъргавото и весело момче било възпитано в благочестие. Никой не е очаквал, па и сам той, че ще стане монах. През 1836 г. завършил Тамбовската духовна семинария. Една година преди да завърши семинария, тежко се поболял. Дал обещание, че ако оздравее ще стане монах.

След завършване на семинарията е частен учител, а после учител в духовно училище. Четири години изминали, докато той се решил да постъпи в манастир, за да изпълни даденото обещание. през една лятна ваканция той отива за духовен съвет при един подвижник. Завърнал се в духовното училище и продължил да изпълнява своите учителски задължения, но после тайно напуснал училището и заминал за Оптина пустиня, недалеч от гр. Козелск, Калужка епархия. Той станал послушник.

Отначало му дали да преписва духовни книги. Прислужвал при старец Лъв, а сетне в един скит (постница) при духовен старец скитоначалник иеромонах Макарий. Работил там в кухнята с послушник Герасим. Бил килийник при отец Макарий четири години.

През 1842 г. е постриган в монашески чин с име Амвросий. Представен за ръкоположение за иеродякон, той и иеродякон Пафнутий при стареца се отказват като "недостойни". Старецът им отговорил: "Така и трябва винаги да мислите!". И с това се свършило възражението.

Три години е иеродякон. Представен за иеромонашество, на 7 декември 1845 г. пътува в гр. Калуга за ръкоположение. Бил голям студ. Той настинал и се поболял. Отразило се на стомаха му. Останал инвалид за цял живот. Страдал от катар на стомаха. Не можел добре да се храни и повръщал храната. Разбрало се, че той не ще може да изпълнява ефимерската служба и останал да помага на стареца си о. Макарий в изповедничеството. Тогава той е бил на 35 години.

През 1860 г. старецът о. Макарий починал и о. Амвросий станал главен старец в скита. Дванадесет години той е бил като негов помощник изповедник и тридесет години като главен старец.

Починал на 10 октомври 1891 година на 79 години.

При немощния старец постоянно идвали хора за съвети. Имал двама послушници, които му четели молитви, канони, акатисти. На празници - бдение в килията му. Водил голяма кореспонденция. Посещавали го знатни хора: Лев Толстой, проф. Погодин и Юркевич, Достоевски, Владимир Соловьов, чужденци, князе.

В с. Шамардино той организирал женски манастир с 500 монахини. Отишъл да ги посети, да даде ръководителни указания за различни постройки и поради застудяване на времето не можел да се завърне в Оптина. Починал в манастира.

От страна на висшето началство в лицето на епископ Виталий Калужски към него е било проявявано неблаговоление. Последният е бил недовоелн от слуховете, че старецът се преселил в Шамординския манастир. Различни лоши езици го клеветили пред владиката. Епископ Виталий искал да види стареца о. Амвросий, но не му оставало време.

През 1891 г. се получило известие, че владиката се готви да дойде. Сестрите запитали стареца: как да посрещнем владиката и какво да му изпеят при посрещането. казал, че ще му изпеят "Алилуя". Сестрите казали, че владиката иска много да говори със стареца, да го пита по различни въпроси. О. Амвросий отговорил: "Ние с него тихичко ще приказваме, никой няма да ни чуе!".

В 12 часа на обед на 10 октомври 1891 г. старецът о. Амвросий починал, точно когато владиката Виталий тръгнал от гр. Калуга за Шамординския манастир. Когато по пътя владиката получил телеграмата, известяваща го за смъртта на о. Амвросий, той казал: "Виждам сега, че старецът ме е поканил на опелото".

Владиката влязъл в църквата на Шамординския манастир, когато пеели "Алилуя". На панихидата при ковчега на покойния седем хиляди души се събрали от околностите за погребение на стареца. Тялото на починалия с ковчега на ръце било пренесено от Шамордински манастир в Оптина пустиня при крайно неблагоприятно дъждовно време.

Не веднъж батюшка о. Амвросий казвал на близките си: "Ето, целия си живот аз съм все сред народа, - така и ще умра", и смирено добавил: "Все се занимавам с другите, а за себе си Бог знае кога ще мога да помисля".