ИКОНИ НА СВ.БОГОРОДИЦА И ХРИСТОССВ.БОГОРОДИЦА И ХРИСТОС ИКОНИ НА СВЕТЦИ И АНГЕЛИСветци, Апостоли и Пророци ИКОНИ С БИБЛЕЙСКИ СЦЕНИБИБЛЕЙСКИ СЦЕНИ Ангели и АрхангелиАнгели и Архангели Иисус ХристосИисус Христос
Свети препеподобни Далмат Исетски (каталожен номер 2447)
Декупаж:
13 x 18 см - 25.00 лв.
18 x 25 см - 35.00 лв.
25 x 35 см - 60.00 лв.
40 x 55 см - 140.00 лв.
50 x 65 см - 250.00 лв.

Ръчно рисувани:
18 Х 25 см - 140.00 лв.
25 Х 35 см - 250.00 лв.
30 Х 40 см - 320.00 лв.
50 Х 65 см - 550.00 лв.

Свети препеподобни Далмат Исетски (каталожен номер 2447)

Каталожен номер: Изобразени: Далмат Исетски Категория: Светци, Апостоли и Пророци Местонахождение: Произход: Православна-Руска Честване: 25.06,24.07 Наличност: по поръчка Време за изработка:
Декупаж: 3-4 дни;
Ръчно рисувани: 20-25 дни
Методи на изработка:
Декупаж: върху дърво дорисувана ръчно с акрилни бои, състарена с патина и запечатана с няколко вида лак;

Ръчно рисувани
Описание
Преп. Далмат (Димитрий Мокринский) се родил през 1594 г. в град Березов. Приел монашество в Невянския манастир с името Далмат. Бил много образован и се отличавал с дълбока вяра, заради което братството решило да го назначи за "строител на обителта", т. е. да се грижи за благоустройството и развитието на манастира. Той обаче не желаел да приеме това издигане и, стремейки се към уединение, тайно напуснал Невянския манастир и се заселил в пещера на един хълм. Земята, на която се заселил преподобният, била собственост на татарския мурз (аристократ) Илигей, който на два пъти се опитал да изгони монаха от своите владения. Но след втория опит в съновидение му се явила св. Богородица и му заповядала да не гони стареца.

През 1651 г. преп. Далмат се обърнал с молба към цар Алексий Михайлович да дари земя за издръжката на манастира, който той бил основал. По онова време преп. Далмат и братята били построили дървен параклис, килия и ограда, но те били опожарени и унищожени от разбойници. Неопожарена останала само иконата Успение на Пресвета Богородица. Оттогава тя се счита за закрилница на Далматовския манастир. Скоро около преп. Далмат започнали да се събират нови съмишленици и манастирът се възродил.

Преп. Далмат живял в тежки години на нашествия и бедствия. Два пъти пред очите му манастирът бил сриван до основи и два пъти се възраждал, няколко пъти и той самият бил близко до смъртта. До края на живота си той останал прост монах, въпреки че бил основател на манастира. Авторитетът му сред братството обаче бил огромен и въпреки че не бил игумен, решавал всички възникващи спорни въпроси, строго съблюдавайки църковните канони и традиция. Починал на 103 години на 25 юни и бил погребан в гроб, който самият той бил приготвил приживе. Чудесата на гроба му били многобройни, а през 19 век те започнали да се записват. През годините братята старателно пазели вещите на преподобния - неговата монашеска мантия и клобук (шапка с наметка, с було; думата "клобук" е от тюркски произход и е сродна с "калпак" - б. р.), а също и шлемът и ризницата, подарени му от мурз Илигей в знак на помирение.