ИКОНИ НА СВ.БОГОРОДИЦА И ХРИСТОССВ.БОГОРОДИЦА И ХРИСТОС ИКОНИ НА СВЕТЦИ И АНГЕЛИСветци, Апостоли и Пророци ИКОНИ С БИБЛЕЙСКИ СЦЕНИБИБЛЕЙСКИ СЦЕНИ Ангели и АрхангелиАнгели и Архангели Иисус ХристосИисус Христос
Свети Праведен отрок Артемий Верколски Чудотворец (каталожен номер 1727)
Декупаж:
13 x 18 см - 30.00 лв.
18 x 25 см - 40.00 лв.
25 x 35 см - 70.00 лв.
40 x 55 см - 160.00 лв.
50 x 65 см - 300.00 лв.

Ръчно рисувани:
18 Х 25 см - 180.00 лв.
25 Х 35 см - 300.00 лв.
30 Х 40 см - 400.00 лв.
50 Х 65 см - 650.00 лв.

Свети Праведен отрок Артемий Верколски Чудотворец (каталожен номер 1727)

Каталожен номер: Изобразени: Праведен отрок Артемий Верколски Категория: Светци, Апостоли и Пророци Местонахождение: Музей на руската икона в Масачузетс-САЩ Произход: Православна-Руска Подходящи за: Помага при болни крака, Помага при кожни заболявания и рак на кожата, При очни заболявания, При ставни заболявания Честване: 20.10 Наличност: по поръчка Време за изработка:
Декупаж: 3-4 дни;
Ръчно рисувани: 30 дни
Методи на изработка:
Декупаж: върху дърво дорисувана ръчно с акрилни бои, състарена с патина и запечатана с няколко вида лак;

Ръчно рисувани
Описание
Праведен отрок Артемий Верколски е един от най-почитаемите руски светци. Tой не е бил отшелник или мъченик, а обикновено момче, което Бог взел при себе си на 12 години. До днешни дни са достигнали свидетелства за неговата святост - тялото на момчето е намерено нетленно, облято в сияние; свидетелства за многобройни изцеления и други чудеса.
Поклонници идват в село Веркола от цяла Русия.Селото се намира на границата на Архангелска област с Коми.

Блаженният Артемий се родил през 1532 г. в семейството на благочестиви родители в село Веркола, северна Русия. Артемий бил възпитаван в истинска вяра и нравственост - обичал Бог и почитал своите родители. На 5 години се отказал от детските игри и забавления. Това предизвиквало удивление сред възрастните: той почитал своите родители, бил безпрекословно послушен, обичал Бог, молил се дълго на Бог за милост.
Веднъж, като навършил 12 години, обичайно отишъл с баща си на полето. Излязъл силен вятър, небето се покрило с облаци, станало тъмно като нощ ,извила се страшна буря и се излял проливен дъжд. Гръм поразил малкия Артемий на място. Това се случило на 23 юни, 1544 г.
Тялото на св.Артемий не било погребано, а положено в дървен ковчег и занесено на пусто място в гората над селото, защото се смятало, че внезапната смърт е заради големи грехове. Ковчегът не бил погребан в гората, а го покрили с дървета.33 години по-късно дякон от местната църква отишъл в гората да събира плодове. Като наближил мястото, където бил погребан Артемий видял там сияща светлина. Дяконът се върнал в селото и разказал на всички за видението.Жителите на цялото село се отправили към мястото и видели с очите си описаното от дякона. Те взели решение да вземат ковчега и да го пренесат в двора на църквата Св. Николай Чудотворец в селото. В същата година в селото се разразила страшна епидемия от треска. Синът на жител от съседно село се разболял също. Бащата се молил горещо на Бог, призовавал Неговата Пречиста Майка, светия чудотворец Николай и праведния Артемий да измолят от Бога изцеление на сина му. Той отишъл при мощите на св. Артемий, поклонил се пред тях и взел част от покривалото на гроба - кора от дървета. Като се върнал в дома си, ги сложил на гърдите на сина си. Младежът оздравял съвсем скоро. С голяма радост и бащата благодарил на Бога и на св. Артемий за чудодейното изцеление и разказал на всички за това чудо. Разбрали за това скоро, хората започнали да ходят при мощите на св.Артемий и да вземат от кората, с която бил покрит гроба и я слагали на гърдите на болните, които се освобождавали от болестта. От мощите на свети Артемий се извършвали много чудеса: слепи проглеждали, сакати хора прохождали, глухи започвали да чуват.
През 1610 г. мощите били пренесени в саркофаг и поставени вътре в църквата. През 1618 г. по заповед на цар Алексей бил основан манастир св.Артемий Верколски и мощите били пренесени там. През 1920 г. болшевиките нападнали манастира и оттогава мощите са изчезнали.