Пресвета Богородица Утоли моя печаль (каталожен номер 1630)

Пресвета Богородица Утоли моя печаль (каталожен номер 1630)
Декупаж:
13 x 18 см - 30.00 лв.
18 x 25 см - 40.00 лв.
25 x 35 см - 70.00 лв.
40 x 55 см - 160.00 лв.
50 x 65 см - 300.00 лв.

Ръчно рисувани:
18 Х 25 см - 180.00 лв.
25 Х 35 см - 300.00 лв.
30 Х 40 см - 400.00 лв.
50 Х 65 см - 650.00 лв.

Описание

Каталожен номер: Изобразени: Света Богородица, Иисус Христос Категория: Света Богородица и Христос Местонахождение: Иконографски тип: Елеуса Произход: Православна-Руска Подходящи за: Помага при паралич, При психически заболявания, При тежки заболявания, При душевни страдания Честване: 25.01 Наличност: по поръчка Време за изработка:
Декупаж: 3-4 дни;
Ръчно рисувани: 30 дни
Методи на изработка:
Декупаж: върху дърво дорисувана ръчно с акрилни бои, състарена с патина и запечатана с няколко вида лак;

Ръчно рисувани
Описание
"Утоли моя печали" е икона от иконографския тип Умиление (Елеуса). На нея Пресвета Богородица е изобразена с едната си ръка държаща Младенеца, а с другата си ръка със състрадателен жест допираща с пръсти челото си. Главата Й е наклонена към Иисус, Който държи свитък с думите "Съдете със справедлив съд" (Зах.7:9). Названието на образа е взето от църковните молитвословия към Богородица "Утоли болезни многовоздыхающия души моея." (Богородичен тропар)

Иконата на Божията Майка "Утоли моята печал" се почита като чудотворна и молитвата пред нея помага да се избавим от душевна скръб и погубващата сърцето страст. В самото име на тази икона е заключен дълбокия смисъл на иконата - в нашите страдания и тревоги можем да се уповаваме на Божията Майка - Главната Ходатайка пред Господ Бог. Нейната любов е безгранична, и там където е слаб човек благодатната защита на Божията Майка го вдига отново на крака.

Името "Утоли моята печал" говори само за себе си. Пред този образ се молим, когато сърцето ни е изпълнено с мъка и скръб, когато е необходима поддръжка в беда или в сложна ситуация. Когато се обръщат към Богородица и Иисус Христос хората се надяват да се излекуват от отчаянието, да получат вътр. покой и хармония. Пред тази икона можем да се молим, когато ни се струва, че завинаги сме загубили радостта и щастието.
Пред тази икона застават страдащи с молба за изцеление от физически недъзи, с молба за успех и благополучно разрешение на настоящия проблем.

Тази икона е близо до обикновния народ и се смята за икона застъпница за всеки човек. Иконата на Богородица 'Утоли моята печал' била пренесена в Москва от казаците през 1640 г. в дар на първия руски цар от династията Романови и била поставна в храм Св. Николай.
През 1760 г. иконата изцелила жена от знатен произход, която страдала от тежка болест. Никакво лечение не и помагало, и веднъж в съня си тя чула глас, който я приканил да отиде в църквата, където се съхранявала иконата на Божията майка 'Утоли моята печал'.Пренесли болната в църквата, но като видяла всички икони там, болната не могла да разпознае образа на Девата от съня. Тогава свещеника помолил да му донесат всички старинни икони на Богородица, които съхранявали в църквата. Като видяла иконата Утоли моята печал, жената се провикнала - тя е! След молебена, жената се завърнала здрава в къщи.