Пресвета Богородица Неувяхващ цвят (каталожен номер 2361)

Пресвета Богородица Неувяхващ цвят (каталожен номер 2361)
Декупаж:
13 x 18 см - 30.00 лв.
18 x 25 см - 40.00 лв.
25 x 35 см - 70.00 лв.
40 x 55 см - 160.00 лв.
50 x 65 см - 300.00 лв.

Ръчно рисувани:
18 Х 25 см - 180.00 лв.
25 Х 35 см - 300.00 лв.
30 Х 40 см - 400.00 лв.
50 Х 65 см - 650.00 лв.

Описание

Каталожен номер: Изобразени: Света Богородица, Иисус Христос Категория: Света Богородица и Христос Местонахождение: Иконографски тип: Елеуса Подходящи за: За взаимна любов , За целомъдрие, Помага за съхраняване на душевната чистота Честване: 3.4/31.12 Наличност: по поръчка Време за изработка:
Декупаж: 3-4 дни;
Ръчно рисувани: 30 дни
Методи на изработка:
Декупаж: върху дърво дорисувана ръчно с акрилни бои, състарена с патина и запечатана с няколко вида лак;

Ръчно рисувани
Описание
Икона на Богородица "неувяхващ цвят" "уханни цветя" е един от най-почитаните образа на Дева Мария. Създаването й се датира за XVII век в Атон (според други източници, място на създаване е Константинопол). Литературни текстове са в основата на византийските химни, в който Дева Мария (и точно Христос) се сравнява с неумираща и ароматни цветя. Артистични елементи се формират под влиянието на западната традиция на иконописта.

Иконите "Богородица неувяхващ цвят" са изключително разнообразни, както е типично за иконографията на късен произход. В същото време те имат задължителен детайл - цветя, които са поставени в саксии или вплетени в гирлянди, украсени с цъфтящите пръчици или пиедестал, който изобразява Христос и Дева Мария. Понякога тези икони имат дълъг надпис. В повечето случаи дева Мария и бебето върху иконата "Богородица неувяхващ цвят", са облечени в тоги и корони. Мария може да бъде представена както до кръста, така и седнала на престола, може да има непокрита глава. Това показва разнообразието на иконографски източници икони.

В единия от иконографски типове - Богородица държи в лявата ръка детето Христос и бяла лилия (понякога рози или други цветя).Лилията в иконографията - символичното цветето на Дева Мария, нейната чистота и невинност, девствеността. Розата като кралицата на цветята и универсален символ на любовта също е цветето на Дева Мария. Друг тип - Богородица е изправена а бебето стои в царски одежди на прав (престола)с лявата си ръка го подкрепя а в дясната страна са нейните цъфтящите цветя от рая (алегория на образа на Дева Мария от Стария Завет като "жезала и корените Исаеви). Има и други варианти.

Ние се молим пред иконата "Неувяхващ цвят" за помощ когато ни обземе скръб, или загубим близки хора обзети сме от чувство за самотни. Иконата помага за изцеляване на болни. При всички тези случаи Божията Майка помага да преоделеем трудностите